Den torra inledningen på sommaren och den senaste veckans kraftiga väderomställning har fått konsekvenser för gräset på våra golfbanor. Gräset är nu stressat vilket gynnar många svampar. Tänk på att vara försiktig med luftning, nu när det är varmt och torrt.

Dollar spot på flera golfbanor

Flera golfklubbar har nu drabbats av Dollar spot. De prover som vi har funnit Dollar spot i kommer från golfklubbar i Bohuslän och Halland. Men det är mycket möjligt att klubbar i övriga delar av landet också kan vara drabbade.

Svampen är stressrelaterad och greener med högre andel sand är mer utsatta än jordgreener. Dollar spot förekommer i alla typer av gräs. För att förebygga angrepp är det bra att tillföra gödning, framför allt kväve, i balanserade nivåer. Har du redan fått angrepp, så har vältning visat sig ha bäst effekt. Men då gäller det att välta ofta, så gott som varje dag.

Gynnsamma förhållanden för Rhizoctonia

Vi har funnit flera fall av Rhizoctonia i prover från Golfklubbar både i Göteborg och Stockholmstrakten. Rhizoctonia angriper ofta stressat gräs så vi är inte så förvånade att det dyker upp nu.

Rhizoctonia gynnas av kraftiga väderomställningar, tex när det går från torka till regn eller då kallt väder efterföljs av torka. Rhizoctonia brukar dock inte orsaka några större skador men bra att tänka på nu är att vara snäll mot gräset och applicera gödning.

Oväntat utbrott av Drechlera

I Bohuslän har vi även hittat Drechlera (melting out). Det är en patogen som i första hand drabbar skuggiga greener och vi är därför lite förvånade att det dyker upp nu när det har varit så varmt och soligt. Men denna patogen kan också dyka upp vid olika typer av stress såsom torka och näringsbrist. Drechlera utgör vanligen inget akut problem så besprutning brukar inte vara nödvändig. Behandla istället med näring.

Se upp för häxringar

Tänk också på att vädret är gynnsamt för häxringar. Både för hög och för låg markfukt gynnar den här svamptillväxten och i år har vi hittills haft det mycket torrt. För att missgynna de basidsvampar som orsakar symptom är det bäst med mekaniska metoder. Regelbunden luftning på olika djup; stick hål runt om och i ringen och vattna, tillsätt gärna vätmedel. Under torrare perioder är det bra om vätmedel alltid blandas i så att gräset lättare får tillgång till vatten och näring.