På Svampkollen gör vi sammandrag av forskningsartiklar (nya eller gamla) eller berättar om en svamp som har intresserat oss.
Vedplätt – en svamp som orsakar brunröta i virke med hög fuktkvot
Då och då får vi in prover från utvändiga trädetaljer med brunröta, uppspruckna i millimetersmå kuber. Proverna är tagna från karmar till fönster och dörrar eller trädäck m.m. som utsatts för hög luftfuktighet.
Dessa skador har orsakats av en mycket liten svamp, Dacrymyces stillatus, eller vedplätt som den kallas på svenska. Tidigare förekom vedplätten i mindre utsträckning på byggnader då utomhusfärger med tungmetaller såsom bly och kvicksilver var vanligare förr.
Vedplätten är en millimeterstor gelésvamp med orangegula fruktkroppar i färskt tillstånd. Den är vanligt förekommande i naturen och växer både på barrträ och lövträ (främst tall, gran och ek).
En egenskap hos vedplätten är att den trivs i träkonstruktioner med mycket höga fuktkvoter, även vid 70–80 %, när andra rötsvampar vanligen dör. Vid ett rötangrepp förblir virkets yta länge intakt och ett angrepp kan därför hinna utvecklas långt innan det upptäcks.
Bilden ovan visar vedplättens små intorkade fruktkroppar på virkets yta som fortfarande ser intakt ut. På undersidan av träet finner man däremot väl utvecklad brunröta. Det här provet är taget i ett skadat trädäck utfört i lärkträ. (På bilden har vi lagt undersidan högst upp i bilden).