Vad är aktinomyceter?
Aktinomyceter Aktinomyceter (strålsvampar) tillhör egentligen en grupp bakterier. De har kallats för svampar, eftersom de bildar hyfliknande trådar och producerar sporer (s.k. konidier) på ett sätt som påminner om svamparnas. Men liksom andra bakterier saknar de en avgränsad cellkärna, och cellerna är mycket mindre än hos egentliga mögelsvampar. Aktinomyceter förekommer naturligt i jord och spelar en stor roll vid nedbrytning av organiskt material, såsom av cellulosa och kitin. Vid gynnsamma fuktförhållanden kan de också påträffas på organiskt material i huskonstruktioner. Om luftfuktigheten (RH) är hög, gärna över 90 %, är det särskilt gynnsamt för de strålformiga bakterierna. Under tillväxten [...]
Vad är en rötsvamp?
I naturen finns många olika svampar som bryter ned trä, exempelvis tickor men även äkta hussvamp räknas till gruppen rötsvampar. Det är framförallt den energirika cellulosan som svampen vill åt. Några arter angriper främst granvirke och furu, träslag som ofta förekommer som byggnadsmaterial, och orsakar brunröta. Andra bryter ned själva vedämnet (lignet) först och orsakar då vitröta, men detta är mindre vanligt i byggnadsvirke.
Vad är äkta hussvamp?
Äkta hussvamp – Serpula lacrimans Äkta hussvamp är den allvarligaste vednedbrytaren i fuktskadade konstruktioner. Den orsakar stora problem i byggnader i bl.a. norra och centrala Europa. Förekomster i naturen är ovanliga, och den har endast påträffats på ett fåtal platser på jorden, t.ex. i Himalaya, Japan, Nordamerika och Australien. Genetiska analyser har visat att hussvampens naturliga ursprung finns på höjder över ca 2000 meter i nordöstra Asien. Där växer den på fallna trädstammar. Till Europa har den framför allt spridits genom mänskliga aktiviteter. Som ett exempel kan man nämna de stora timmertransporter som har gått mellan Himalaya och England [...]
Varför skiljer man ut äkta hussvamp från andra rötsvampar?
Varför skiljer man ut äkta hussvamp från andra rötsvampar? Svaret ligger i hussvampens unika förmåga att transportera vatten långa sträckor med hjälp av mycelsträngar från fuktiga ställen till torra. På så sätt kan svampen snabbt sprida sig över stora delar av byggnaden. De övriga rötsvamparna kan också orsaka svåra skador i virke men eftersom förmågan till att transportera vatten är begränsad, återfinns de lokalt i närheten av fuktskadan, varav saneringen inte brukar bli lika omfattande.
Vad är orsaken till fukt och kan alla material bli mögelangripna?
Orsakerna till fuktproblem och mögel i hus kan vara flera. Hög luftfuktighet inomhus i kombination med dålig ventilation är en vanlig källa till mögel. Det beror på att det bildas kondens när varm luft kyls av till exempel vid dåligt fungerande fuktspärrar. Otäta tak eller läckage från rör som sprungit läck kan också skapa problem. För att mögel ska växa krävs tillgång till fukt och näring. Blir ett motståndskraftigare material såsom mineralull eller glas nedsmutsat riskerar alltså även dessa material påväxt. Det innebär att den begränsande faktorn är tillgången till fukt. Utan förhöjd fukthalt kan mögel inte växa.
Kan jag lämna ett prov på kontoret?
Vi ser gärna att du kommer förbi med proverna under kontorstid. Då slipper du också förseningar i leveransen. Både du och vi får en chans att ställa följdfrågor och komma överens om det bästa alternativet för dig.
Vad får jag för svar?
Vi skickar alltid ut ett analyssvar som innehåller provdata samt tolkning. Väljer du att skicka in ett materialprov beskrivs förekomsten och frekvensen av olika mögelsvampar och aktinomyceter (strålsvampar), samt i viss mån bakterier. Om det är möjligt och beroende på provets skick identifieras även vissa mögelsvampar till art eller släkte. Om provet är rötskadat identifieras rötsvampar normalt till art eller släkte. I resultatet från spormätningar bestäms mögelkolonierna till antal och typ. Sedan jämförs de uppmätta halterna och svampsammansättningen med ett referensprov som tas utomhus. Om inomhusluften är normal har den liknande sammansättning av olika svamptyper som utomhusluften men i lägre [...]
Finns det risk att spormätningen visar fel?
Svar: För att minimera risken att en spormätning visar fel, gå igenom denna checklista inför spormätning: Checklista inför Spormätning
Finns det risk för fel i provtagningen?
Den största risken oberoende av provtyp är ett s.k. urvalsfel. Det innebär kort och gott att vi bara kan tolka det prov vi faktiskt får in. För att man skall kunna utnyttja analysresultaten på bästa sätt måste tagna prover vara representativa för den konstruktion som misstänks vara skadad av mikroorganismer. Kontakta gärna oss om du vill ha stöd under provtagningen - vi svarar gärna på frågor!
Hur lång är svarstiden på ett prov?
Det beror på vilket prov du har beställt. För materialprov från byggnader kan du beställa olika snabba leveranstider beroende på hur snabbt du behöver få svar. Expressleverans tar 2-48h. Förtursleverans tar tre till fyra arbetsdagar. Standardleverans tar fem till åtta arbetsdagar. Vad gäller spormätningar (cirka 6-10 dagar) och gräsprover måste analysen vänta på att svampen växer till och svaret dröjer då längre.